Slovensko-poľská komisia historikov zasadala v Prešove

29.10.2004 Celý región

Aktivity za obdobie od roku 2001 hodnotila slovensko-poľská komisia historikov Slovenskej akadémie vied a Poľskej akadémie vied na svojom stretnutí 28. októb...
Aktivity za obdobie od roku 2001 hodnotila slovensko-poľská komisia historikov Slovenskej akadémie vied a Poľskej akadémie vied na svojom stretnutí 28. októbra v Prešove. Podľa prijatého protokolu chcú sa členovia komisie zasadiť za to, aby činnosť bola mnohostrannejšia aj medzi zasadnutiami výmenou publikácií, vzájomnými recenziami, publikovaním príspevkov v druhej krajine a kontaktmi medzi inštitúciami.

Zasadnutiu komisie predchádzala dvojdňová konferencia Genéza miest na Slovensku a v Malopoľsku (najnovšie historické, archeologické a historicko-právne výskumy). Predseda slovenskej strany komisie Dušan Škvarna na jej margo uviedol, že \"sa tu stretla hlavne zo slovenskej strany veľmi kvalitná účasť, v podstate my lepších odborníkov na túto problematiku by sme ťažko už hľadali\". Podľa neho priniesla pomerne veľa nových pohľadov. Tak ako bol vydaný zborník štúdií z predošlého stretnutia vo Varšave na tému Dva štáty - tri národy. Politické zriadenie Poľska a Československa (1918 - 1939), tak má byť vykonaný podobný edičný čin aj v prípade prešovskej konferencie. Odznelo na nej 11 príspevkov od historikov zo Slovenska a štyri od poľských kolegov.
Škvarna tiež informoval, že členovia komisie sa stretnú o dva roky na poľskej pôde a témou stretnutia bude Lojalita a rezistencia Poliakov a Slovákov - Centralizmus, autonomizmus a separatizmus v 18. a 19. storočí.
Slovensko-poľská komisia historikov vznikla v roku 1996 a jej stretnutie v Prešove bolo druhým na území SR, pred tým sa komisia zišla v Bratislave.
(jj)
 

Vyberte región